Zdrowie źródłem inspiracji gotowania
  • Dieta i jej wpływ na skórę

    25 maj, 2017
    Dieta i jej wpływ na skórę

    Za jakość skóry jest odpowiedzialne jedzenie. Składniki odżywcze są wchłaniane w jelitach więc należy zadbać aby dobrze funkcjonowały. Złe odżywianie może być odpowiedzialne za:

    1. Suchość skóry
    2. Zapalenie kącików ust
    3. Łamanie paznokci i włosów
    4. Łuszczenie się naskórka
    5. Włosy bez połysku
    6. Wiotczenie skóry
    7. Nadmiernego rogowacenia ujść torebek włosowych
    8. Objawów trądziku pospolitego i różowatego

    Za jakość skóry jest odpowiedzialne jedzenie. Składniki odżywcze są wchłaniane w jelitach więc należy zadbać aby dobrze funkcjonowały. Złe odżywianie może być odpowiedzialne za:

    1. Białko – w skład którego wchodzi kolagen i glukozamina dobrze działa na stawy i paznokcie.
    2. Tłuszcz – likwiduje szorstkość i chropowatość skóry, utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia. Skóra która jest pozbawiona tkanki tłuszczowej szybciej się marszczy.
    3. Błonnik – odpowiedzialny jest za prawidłową ilość wypróżnień, jeśli jest ona zaburzona może prowadzić do przetłuszczania się skóry, krost a także nasilać objawy trądziku pospolitego i różowatego.
    4. Cynk - pobudza wzrost włosów i paznokci, przyspiesza gojenie ran, jest odpowiedzialny za prawidłowe pH skóry.
    5. Selen – usuwa przebarwienia skóry, działa przeciwgrzybicznie oraz przeciwbakteryjnie
    6. Żelazo – poprawia ukrwienie skóry, włosów i paznokci.
    7. Siarka – tworzy keratynę, poprawia wygląd i zapobiega chorobom skóry, wspomaga leczenie trądzika.
    8. Krzem – nadaje połysk włosom, wzmacnia kruche paznokcie
    9. Kwas foliowy – zapobiega przedwczesnemu wypadaniu i siwieniu włosów
    10. Witamina E – zapobiega starzeniu się skóry

    Żaden z produktów nie posiada wszystkich składników odżywczych, dlatego tak ważna jest dobrze zbilansowana dieta. Należy pamiętać o wszystkich grupach produktów w ciągu dnia aby niczego nie zabrakło. Produkty które na co dzień spożywamy można również wykorzystać zewnętrznie jako maseczki, peelingi czy też odżywki do włosów lub dłoni. Taki rodzaj produktów znacznie rzadziej uczula, ponieważ nie ma tam niepożądanych sztucznych składników.

    A teraz pora na kilka smacznych przepisów, co jeść aby kondycja naszej skóry była coraz lepsza:

    1. Sałatka ze szpinaku i pomidorów:
      • ½ opakowania szpinaku baby (młode liście)
      • 2 pomidory
      • 1 średni ogórek
      • ½ kostki sera typu feta
      • 2 łyżki pestek ze słonecznika
      • Sól, pieprz, oliwa z oliwek

      Wykonanie: Szpinak należy delikatnie umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w ósemki, ogórek pokroić i półplasterki, natomiast ser w nie za dużą kostkę. Następnie wszystkie składniki razem z oliwą należy delikatnie wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem uprażyć słonecznik na suchej patelni i posypać sałatkę. Taka sałatka to świetny dodatek do obiadu czy grilla, można również zaserwować sobie taki posiłek w ramach II śniadania wraz z kromką ziarnistego pieczywa.

    2. Pożywna owsianka na śniadanie:
      • ¾ szklanki mleka
      • ¼ szklanki płatków owsianych
      • Świeże owoce i orzechy.

      Wykonanie: Mleko zagotuj i wsyp płatki owsiane. Gotuj kilka minut nie za długo ponieważ płatki mogą stracić błonnik i inne składniki odżywcze. Następnie przelej całość do miseczki, dodaj ulubione owoce oraz orzechy. Smacznego :)

    3. Papryka faszerowana:
      • Papryka średniej wielkości
      • ½ pojedynczej piersi z kurczaka
      • ½ cukinii
      • Kilka różyczek brokułów i kalafiora
      • Kilka pieczarek
      • 1 łyżka kaszy jaglanej
      • 1 łyżka sera typu parmezan

      Wykonanie: Paprykę umyj, delikatnie odetnij czubek z ogonkiem, wyjmij wszystkie pestki. Pierś z kurczaka pokrój w niewielką kostkę i dopraw papryką i kurkumą. Cukinię i pieczarki pokrój w plastry, brokuł i kalafior podziel na małe różyczki. Następnie wszystkie składniki razem wymieszaj dodając sól i pieprz do smaku. Przygotowany farsz włóż do papryki całość możesz przykryć czapeczką z papryki którą wcześniej odcięliście. Tak przygotowaną paprykę należy włożyć do piekarnika lub położyć do grillu na ok 30 minut. Należy sprawdzić czy mięso nie jest surowe.

O nas

  • Serdecznie Witamy na naszej nowej stronie.

    W pracy dietetyka najważniejszym celem jest nie tylko indywidualne podejście ale przekonanie pacjenta że zmiana nawyków odżywiania może być nie tylko przyjemna ale również nie wiąże się z wyrzeczeniami, czego najbardziej się obawiają osoby chcące przejść na dietę.
więcej

Śledź nas!

  • Facebook

    Facebook

    Polub nasz kanał na Facebooku i bądź na bieżąco!