Zdrowie źródłem inspiracji gotowania
  • Otyłość dzieci

    23 luty, 2017
    Otyłość dzieci

    W ostatnim czasie można zaobserwować że dzieci są coraz grubsze. Wszyscy doszukują się przyczyn takiego stanu, dlaczego dzieci tak szybko tyją? Odpowiedzi jest kilka:

    1. Zbyt duża kaloryczność posiłków

      Dzieci w ciągu dnia pochłaniają bardzo dużo kalorii. Niestety ich nadmierna ilość i pochodzenie nie służą zdrowiu naszych pociech. Kalorie są we wszystkim co spożywamy, każdy produkt je zawiera. Rodzi się pytanie czy poza kaloriami jest w nim coś więcej? Czy ten produkt zawiera witaminy, składniki mineralne, które dostarczane do organizmu pomagają mu w odpowiednim metabolizmie czy tylko poprzez jedzenie wypłukujemy wszystko co dobre?

      Dzieci w ciągu dnia jedzą nie tylko główne posiłki które są przygotowane przez rodziców, ale o wiele więcej są w stanie zjeść pomiędzy jako przekąski. Z czasem może się tak stać że dziecko zamiast zjeść pełnowartościowe śniadanie czy obiad bardziej będzie skupiało się na przekąskach które jak wskazuje wiele badań nie należą do najzdrowszych.

      Dzieci od najmłodszych lat są uczone przez dorosłych że ciągle mają coś w ręce do chrupania, a to paluszek, chrupek czy jeszcze coś innego próbuje dać dziecku mama czy babcia. W ten sposób zacierają się granice pomiędzy jednym posiłkiem a drugim i dziecko uczy się że ciągle coś je, żuje, przegryza. Taki schemat postępowania prowadzi do zbyt dużej ilości pochłanianych przez dziecko kalorii a dzienny naddatek 120kcal powoduje przyrost masy ciała o 5kg w ciągu roku. Poza tym brak kilku godzinnych przerw spowoduje że narządy wewnętrzne będą musiały ciągle pracować co nie wpłynie na nie z korzyścią.

      W prawidłowym odżywianiu dziecka należy pamiętać o przestrzeganiu 5 posiłków w ciągu dnia, jak również o odpowiednim ich rozkładzie w ciągu dnia:

      • I śniadanie 25%
      • II śniadanie 10%
      • Obiad 30%
      • Podwieczorek 10%
      • Kolacja 25%

      Taki podział powoduje systematyczne dostarczanie energii, brak uczucia głodu a także ureguluje pracę jelit. Ważna jest również ilość kalorii dostarczanych we wszystkich posiłkach. Dlatego w tabeli poniżej przedstawię ile kalorii w ciągu dnia powinno zjeść dziecko odpowiednio do swojego wieku.

      Wiek dziecka Dziewczynka Chłopiec
      1-3 lata 1000 kcal
      4-6 lat 1400 kcal
      7-9 lat 11800 kcal
      10-12lat 2100 kcal 2400 kcal
      13-15 lat 2450 kcal 3000 kcal
      16-18 lat 2500 kcal 3400 kcal

      Kaloryczność została określona dla dzieci z umiarkowaną aktywnością fizyczną, więc jeśli dziecko siedzi cały dzień przed telewizorem czy komputerem należy zmniejszyć ilość kalorii, ponieważ każdy naddatek będzie prowadził do nadwagi a następnie otyłości. Jedzenie które dostarczane jest dzieciom powinno być bogate w witaminy i składniki mineralne gdyż rozwijający się organizm bardzo tego potrzebuje, a ciągły niedobór może doprowadzić do wielu chorób.

    2. Mała aktywność fizyczna

      Naturalną rzeczą dziecka jest aktywność ruchowa, małe dziecko jak odkryje że samo może się poruszać to sprawia mu to niesamowitą radość. Postęp techniczny który ogarnia nas z każdej strony nie służy dzieciom, ponieważ widząc rodziców korzystających z komórki czy tabletu same chcą spróbować i zobaczyć jak to działa, a kolorowy ekran wciąga i uzależnia. Według najnowszych zaleceń dzieci do 2 roku życia nie powinny mieć w ogóle dostępu do tego typu urządzeń z powodu szkodliwości na rozwijający się mózg i układ nerwowy.

      Dzieci starsze również powinny mieć ograniczony dostęp, gdyż szybko się uzależniają od gier, a poza tym brak ruchu powoduje brak spalania kalorii które zjadło. Dziecko codziennie powinno wyjść na spacer, czy pobawić się na placu zabaw. 3-4 razy w tygodniu są zalecane dodatkowe aktywności np. jazda na rowerze czy rolkach, pływanie, taniec, piłka nożna każdy znajdzie dla siebie odpowiednią dyscyplinę sportu która będzie ćwiczyć u dziecka rozciąganie, wytrzymałość czy estetykę ruchu. Jako dodatkowe aktywności rozumie się oczywiści coś co dziecko wykonuje poza obowiązkowymi zajęciami z wychowania fizycznego w szkole.

    3. Złe odżywianie się w ciąży

      Dziecko w łonie matki już odczuwa smaki. To co je matka to również spożywa dziecko zarówno te jeszcze nie narodzone jak później gdy jest karmione piersią. Dlatego ważna jest zasada że w czasie ciąży powinno się jeść dla dwojga a nie za dwoje. A to jest bardzo ważna różnica. W pierwszym trymestrze ciąży nie zmienia się zapotrzebowanie kaloryczne kobiet, w drugim trymestrze swoją dietę matki powinny zwiększyć o 360 kcal a w trzecim trymestrze o 475 kcal. Podczas karmienia piersią wartość kaloryczna wszystkich posiłków powinna być zwiększona o 505 kcal w stosunku do podstawy kaloryczności wyliczonej dla kobiety nie będącej w ciąży. Zwiększona ilość potraw powinna iść w parze z jakością, ponieważ w tym szczególnym czasie kobiety a także mężczyźni dbający o matki swoich dzieci powinni zadbać by w diecie nie brakło odpowiednich witamin i mikroelementów. W czasie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy A, E, C, kwas foliowy, wszystkie witaminy z grupy B, magnez, żelazo, cynk, selen.

      Kobiety które nie dbają o odpowiednią jakość swoich posiłków i same mają nadwagę powodują że organizm dziecka zapamiętuje takie odżywianie. Według badań kobiety które w okresie ciąży odżywiały się nieodpowiednio a ich dieta była zbyt kaloryczna zwiększało się ryzyko otyłości i zespołu metabolicznego u swoich dzieci już w okresie dzieciństwa.

    4. Czynniki genetyczne

      W tej kwestii nie mamy zbyt dużej możliwości manewru, gdyż już połączone ze sobą komórki DNA nie da się zmienić. Można w życiu dziecka poprzez dietę i ruch modyfikować nieznacznie skutki chorób lecz w zupełności ich nie wyleczymy. Do schorzeń genetycznych i chorób przewlekłych w których nadwaga i otyłość są raczej nieuniknione możemy wymienić:

      • Zespół Downa
      • Zespół Klinefeltera
      • Choroba Cushinga
      • Choroby układu nerwowego
      • Choroby układu wewnątrzwydzielniczego
      • Stosowanie leków steroidowych

      Kobiety które nie dbają o odpowiednią jakość swoich posiłków i same mają nadwagę powodują że organizm dziecka zapamiętuje takie odżywianie. Według badań kobiety które w okresie ciąży odżywiały się nieodpowiednio a ich dieta była zbyt kaloryczna zwiększało się ryzyko otyłości i zespołu metabolicznego u swoich dzieci już w okresie dzieciństwa.

    5. Powikłania otyłości

      Nadwaga i otyłość niosą za sobą szereg konsekwencji, nie wszystko od razu widać. Niektóre z nich pojawiają się w późniejszym wieku, czasem dopiero w życiu dorosłym. Do najczęstszych powikłań nadwagi i otyłości u dzieci możemy wymienić:

      • Kamica pęcherzyka żółciowego
      • Choroba stłuszczeniowa wątroby
      • Refluks żołądkowo – przełykowy
      • Zwiększone ryzyka raka jelita grubego
      • Przedwczesne dojrzewanie
      • Zaburzenia miesiączkowania u dziewcząt
      • Cukrzyca
      • Koślawość kolan, szpotawość stopy
      • Rozstępy
      • Niska samoocena, depresja

      To są te najczęstsze powikłania jakie w ostatnim czasie zaobserwowano u dzieci z nadwagą i otyłością. Dlatego dbaj o odpowiednią ilość i jakość posiłków dziecka a także rozwijaj w nim pasje do sportów ruchowych bo nie od dziś wiadomo że ruch to zdrowie.

O nas

  • Serdecznie Witamy na naszej nowej stronie.

    W pracy dietetyka najważniejszym celem jest nie tylko indywidualne podejście ale przekonanie pacjenta że zmiana nawyków odżywiania może być nie tylko przyjemna ale również nie wiąże się z wyrzeczeniami, czego najbardziej się obawiają osoby chcące przejść na dietę.
więcej

Śledź nas!

  • Facebook

    Facebook

    Polub nasz kanał na Facebooku i bądź na bieżąco!