Zdrowie źródłem inspiracji gotowania
  • Sałatka wiosenna

    22 marzec, 2016
    Sałatka wiosenna

    Właśnie rozpoczęła się wiosna, a to najlepsza pora na sałatki. Co prawda na nowalijki trzeba jeszcze trochę poczekać więc mam propozycje na sałatkę przedwiosenną.

    1. Produkty potrzebne do jej zrobienia to:
      • mieszanka sałat
      • kilka buraków
      • rzodkiewki
      • natka pietruszki
      • słonecznik
      • sól pieprz
      • oczywiście oliwa z oliwek

    Buraki pieczemy w folii w piekarniku następnie kroimy w półplasterki. Rzodkiewki kroimy w plasterki, wszystko należy razem wymieszać, doprawić do smaku i polać oliwą z oliwek.

    Oliwa z oliwek ma wiele zalet przede wszystkim zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone które pełnią rolę w profilaktyce chorób serca, miażdżycy, jak i w chorobach nowotworowych . Oliwa pomaga w rozpuszczaniu witamin A,D,E,K, obniża także stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL (czyli tej złej). Warzywa również mają duże wartości odżywcze, więc połączenie ich z oliwą stanowi doskonałe źródło witamin i kwasów tłuszczowych. Zachęcam do zrobienia sałatki i życzę smacznego.

O nas

  • Serdecznie Witamy na naszej nowej stronie.

    W pracy dietetyka najważniejszym celem jest nie tylko indywidualne podejście ale przekonanie pacjenta że zmiana nawyków odżywiania może być nie tylko przyjemna ale również nie wiąże się z wyrzeczeniami, czego najbardziej się obawiają osoby chcące przejść na dietę.
więcej

Śledź nas!

  • Facebook

    Facebook

    Polub nasz kanał na Facebooku i bądź na bieżąco!