Zdrowie źródłem inspiracji gotowania
  • Witamina D

    17 maj, 2016
    Witamina D

    Witamina D- witamina słońca i radości – jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Składa się z dwóch form: ergokalcyferolu czyli D2 – która występuje w produktach roślinnych, oraz cholakalcyferolu czyli witaminy D3 – która natomiast występuje w produktach zwierzęcych. U człowieka witamina D3 jest wytwarzana pod wpływem promieniowania UVB.

    Jednak nasze położenie geograficzne nie sprzyja dobrej syntezie witaminy D. Z promieniowania słonecznego możemy korzystać tylko w okresie od kwietnia do połowy września, pomiędzy godziną 10 a 15. W tym czasie słońce znajduje się na odpowiedniej wysokości aby nastąpiła w naszym organizmie synteza witaminy D.

    Kąpielom słonecznym należy się oddawać przez minimum 20 minut dziennie i odsłaniać co najmniej 18% ciała. 10% powierzchni ciała stanowi jedna cała ręka, 18% stanowi 1 noga, plecy to również 18% ciała. Więc należy wystawić obie ręce aby pokryć ilość % ciała.

    1. Witaminy D potrzebujemy do prawidłowej gospodarki fosforanowo – wapniowej. Pomaga w walce z próchnicą zębów, wzmacnia układ odpornościowy i kostny naszego organizmu. Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typ I, chorób układu sercowo – naczyniowego, nowotworów. Wspomaga również kobiety planujące ciąże.
    2. Niedobór prowadzi do zmniejszonego wchłaniania wapnia a to z kolei prowadzi do zmniejszonej gęstości kości i ryzyka osteoporozy. Prawidłowa ilość wapniu w organizmie wpływa na regulację ciśnienie tętniczego, oraz na wydolność serca. W wielu publikacjach możemy przeczytać na temat związku z niedoboru witaminy D z nowotworami, jak i chorobami autoimmunologicznymi.
    3. Nadmiar witaminy to nam nie grozi dlatego że jeśli będzie jej więcej ulegnie ona przemianie w nerkach i wątrobie i zostanie wydalona wraz z żółcią.
    4. Źródła witaminy D to : ryby morskie, jaja, sery, mleko

O nas

  • Serdecznie Witamy na naszej nowej stronie.

    W pracy dietetyka najważniejszym celem jest nie tylko indywidualne podejście ale przekonanie pacjenta że zmiana nawyków odżywiania może być nie tylko przyjemna ale również nie wiąże się z wyrzeczeniami, czego najbardziej się obawiają osoby chcące przejść na dietę.
więcej

Śledź nas!

  • Facebook

    Facebook

    Polub nasz kanał na Facebooku i bądź na bieżąco!